STEM Training

Étkezz változatosan

2017. április 11. - Nadart_STEM

Kezdd a változtatást a köretek lecserélésével! 


Számos alternatíva létezik, melyekről talán már hallottál is, de mint ahogy sokaknak - még nekem is - elsőre az a gondolata támad, hogy "túl bio"

Pedig a bio kifejezés egészen másra utal:
"A valódi biotermékek ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak [...] A hiteles bio és ökotermékek mindig drágábbak, mert egységre jutó idő alatt kevesebbet lehet előállítani belőlük, nagyobb odafigyelést igényelnek, gyakran több közvetlen emberi munkát mint a gyártósoron készült társaik. Általában véve viszont elmondható, hogy jobb minőséget képviselnek és tisztábbak." /kineziologiakezelés.hu/ 

A hagyományos burgonya vagy tészta kísérőket elhagyva még mindig színes és ízletes fogásokkal lakhatunk jól, az elkészítés módjáról pedig majd máskor ejtek szót. Egy dolog nagyon fontos, mielőtt itt tovább olvasnál, ez pedig az új ízekre való nyitottság. Ne mondj nemet olyasmire, amit még nem kóstoltál! ;) 

Tehát nézzük meg azokat a bizonyos alternatív köreteket

 

  • HAJDINA 
    A török hódoltságnak köszönhetően hazánkba is eljutott, pedig egészen Ázsiából érkezett, szóval örülünk, hogy már itt is elérhető a boltokban. Annál is inkább, hiszen a hajdina értékes vitaminforrás, igen magas az élelmirost tartalma, a benne rejlő, kedvező élettani hatású biológiai anyagokról nem is beszélve. Leggyakrabban kását készítenek belőle, de létezik más elkészítési módja is, mint például ragu (köretként), töltelék vagy akár lisztjéből bármilyen tésztaféle.
    • Tápanyagtartalma
      minimum 60% keményítő (azaz szénhidrát) 
      20% élelmi rost (ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignin)  
    • Vitamin- és ásványi anyagtartalma:  
      A B-vitamincsoport csaknem minden tagja benne van, nagyrészt E, B2 és B1
      antioxidáns hatású flavonoid és rutin is megtalálható benne (A rutin erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban.) 
  • BULGUR  
    A bulgur valójában előfőzött törtbúza, mely szintén a török nemzetségnek köszönhetően hozzánk került gabonaféle. Gazdagabb rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban a rizsnél és a kuszkusznál is. Készülhet belőle köret,  kerülhet salátákba és levesekbe betétként. 
    • Tápanyagtartalma:
      76% szénhidrát 
      12% fehérje 
      1% zsír 
      Glikémiás indexe* 46, míg pl. a sima rizsé 70-90 között van, ezáltal diétás alapanyagként is tekinthetünk rá. 
    • Vitamin- és ásványi anyagtartalma: 
      Számottevő vasat és B vitamint tartalmaz 
  • KUSZKUSZ 
    Észak-Afrika gasztronómiájának gyöngyszeme, a kuszkusz nagyon jó alternatívája a fehér rizsnek, és nagyon ízletes is, sokféleképpen felhasználhatjuk. Elkészíthető sós és édes formában is. A berber származású gabonakészítmény durumbúzából készül, gyakorlatilag se nem tészta, se nem rizs. 
    • Tápanyagtartalma
      72% szénhidrát 
      12% fehérje 
      2% zsír  
    • Glikémiás indexe* közepes, glikémiás töltése viszont magasabb, így csínján kell bánni vele.
      Emiatt fontos, hogy a kuszkusz csakis a köret felét tegye ki, a másik fele mindig valamilyen zöldség legyen. Magas rosttartalmának köszönhetően eltelít, ezért nem leszünk farkaséhesek tőle 1 óra múlva. 
  • RIZS 
    Az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka a rizs. Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható. Teljes értékű, igen egészséges táplálék. Bár a hántolással eltávolított korpával együtt értékes tápanyagok távoznak, a hántolás mégsem fölösleges, mert a korpában viszonylag sok zsír is van, ami miatt különösen a rizs hazájában uralkodó éghajlat trópusi-szubtrópusi melegében az úgynevezett lipáz enzim munkája nyomán igen hamar megromlana. A megavasodott rizskorpa pedig nem egészséges. 
    • Tápanyagtartalma:
      76% keményítő (amilóz és amilopektin formájában jelenlévő szénhidrát)
      7-8% fehérje
      1,3 % zsír
    • Vitamin- és ásványi anyagtartalma:
      0,6% ásványi anyagok és nyomelemek 
      Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz.
      Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. 

 

Ideje hát felcsapni a böngészőt és új receptek után kutatni, ha csak egy kicsit is nyitnál az új ízek felé ;) 

 

Íme néhány receptötlet: 

HAJDINA - http://www.joegeszseget.hu/hajdina-receptek 
BULGUR - http://szilviizvilag.hu/legjobb-bulgur-receptek/ 
KUSZKUSZ - http://izeselet.hu/receptek/zoldfuszeres-kuszkusz-pacolt-csirkefalatokkal/ 
RIZS - http://www.egeszseg.hu/cikk/rizs-ami-kincs-izgalmas-receptekkel-es-hasznos-infografikav-1 

Ha pedig nincs kedved/időd főzöcskélni, de a közelben jársz, ezt a helyet nyugodt szívvel ajánlom (biztos forrásból tudom, hogy megtalálsz néhány alternatív köretet): 

CBC Éttterem - 1027 Budapest, Horvát utca 14-24. (az irodaház udvarában) 

 

* KISOKOS: glikémiás index 
A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti numerikus érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után (ami pedig nem túl szerencsés helyzet hosszabb távon). 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stemtraining.blog.hu/api/trackback/id/tr8212407025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása